V-VI VIII-IX   

Systematyka
Rząd: wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: świerszczaki (Locustellidae)
Gatunek: świerszczak zwyczajny (Locustella naevia)

Charakterystyka
Generalnie to ptak wędrowny jednak w Polsce jest jest nielicznym ptakiem legowym. Smukły, drobny ptak mniejszy od wróbla. Bardzo niepozorny przemykający między gęstymi zaroślami i trawami schodząc w dół porusza się zwinnie także głową w dół. Zwyczaje ma podobne do strumieniówki. Ubarwienie obu płci jest takie samo. Odcienie brązu od łuskowatych plamkowań na wierzchu  na ciemnym brązie do beżowego spodu. Grzbiet wpada w odcień oliwkowo zielony. Wąski ciemny dziób, nad okiem słabo zaznaczona jasna brew zanikająca do tyłu głowy, która pokryta jest drobniejszym plamkowaniem niż grzbiet. Nogi cielisto-marchewkowe. Oko ciemne z ledwo widoczną brązową tęczówką. Skrzydła i ogon brązowe z jaśniejszymi brzegami.
Prowadzi w zasadzie skryty tryb życia i jest trudny do zaobserwowania w czym doskonale pomaga mu świetnie maskujące ubarwienie. Najszybciej można dostrzec i obserwować samca, gdy śpiewa swą niezwykłą piosenkę na bardziej widocznych miejscach zarówno w dzień jak i w nocy.

Wielkość
długość ciała ok 13 cm
rozpiętość skrzydeł  ok 20 cm
waga 13 g

Pokarm
Drobne owady i ich larwy a także pająki, chwytane w zaroślach, na ziemi i liściach  jednak doskonale potrafi chwytać owady w locie.

Śpiew/Głos ♫ 
(Nagranie audio: Tomasz Ogrodowczyk)

Samiec to bardzo wytrwały śpiewak, który potrafi swoją piosenkę śpiewać przez kilka minut bez przerywania, dzięki zupełnie odmiennemu sposobowi oddychania i budowy dróg oddechowych ptaków. W trakcie jej śpiewania szeroko rozpościera ogon. Sama piosenka brzmi jak cykanie świerszcza cichnące i narastające z powodu kręcenia głową w trakcie śpiewu. Samiec siada na eksponowanym stanowisku jednak nie na końcach gałęzi jak u innych ptaków lecz najczęściej w połowie gałęzi lub łodygi, choć można go dostrzec na czubkach wystarczająco wytrzymałych zarośli.

Rozród i gniazdowanie
Samce przylatują w maju na około tydzień wcześniej od samic zajmując terytoria o promieniu 100-200m. Pary są monogamiczne a dobrze ukryte gniazda budowane są w kępach traw, czasem turzyc lub pod gęstym krzewem. Gniazdo to płytki dołek wyściełany liśćmi i suchymi trawami z rzadka uzupełniony włosiem a nawet kokonami owadów.
Na przełomie maja i czerwca samica składa 5-6 jaj, które wysiaduje razem z samcem przez dwa tygodnie po złożeniu ostatniego. Podczas karmienia młodych przez dwa tygodnie, rodzice potrafią wydeptać ścieżkę na ziemi do gniazda z powodu tak intensywnego donoszenia pokarmu. Po około 28 dniach młode opuszczają gniazdo, nie umiejąc jeszcze latać.

Biotop
Wilgotne i podmokłe łąki z rzadkimi krzewami i pojedynczymi drzewami, oraz turzycami, trzcinowiskami , lasy liściaste  z gęstszym podszyciem na ich obrzeżach, Stroni od całkiem otwartych przestrzeni i obszarów górskich.

Skryty tryb życia i dość mała liczebność tych ptaków  jest przyczyną słabej znajomości tras migracji tego gatunku. Można jednak przyjąć, iż populacja krajowa  zimuje w Afryce a niekiedy późne przyloty w czerwcu wynikają z dłuższej trasy przelotów.

Opracował:   Emil Dzienniak