Systematyka
 Rząd: wróblowe (Passeriformes)
 Rodzina: sikory (Paridae)
 Gatunek: sosnówka (Parus Ater)

Charakterystyka
  Wyglądem przypomina bogatkę lecz zdecydowanie mniejsza i dużo mniej intensywnie ubarwiona. Jak gdyby brudna bogatka. Wierzch ciała popielaty, spód brudnobiały. Ważnymi cechami identyfikacjnymi są biała plama na potylicy, brak czarnego paska na piersi i brzuszku, na skrzydle dwa białe paski. Bardzo ruchliwa i towarzyska. Zimą tworzy kilkunasto osobowe stadka żerujące w sosnowych młodnikach.
 

Wielkość
 długość ciała 10-11 cm
 rozpiętość skrzydeł  17-21 cm
 waga 8-10 g

Pokarm
 Owady we wszystkich stadiach rozwoju, zimą również nasiona drzew.

Śpiew ♫ 
(Nagranie audio: Paweł Szczepaniak)

Śpiew to głośne i monotonne "wici-wici-wici", nieco podobne do śpiewu bogatki, ale  płynniej wykonywane i szybsze. Często śpiewa siedząc na wierzchołku drzewa.

Rozród i gniazdowanie
 Wyprowadza dwa lęgi w roku. Gniazdo zakłada   w naturalnych dziuplach, spróchniałych pniach, wszelkich szczelinach, także pomiędzy korzeniami . Gniazdo budowane przez samicę z traw, wyściełane mchem przeplecionym z wełną i sierścia. Na przełomie kwietnia i maja samica składa 7-10 jaj, które sama wysiaduje przez dwa tygodnie. Po wykluciu pisklęta karmione są przez oboje rodziców przez kolejne 18-20 dni. Po wylocie z gniazda młode przebywają z rodzicami przez około dwa tygodnie po czym usamodzielniają się.
 

Biotop
 Zamieszkuje gęste bory sosnowe i świerkowe, preferuje głębsze ich partie, występje też w lasach mieszanych z dużą przewagą drzew iglastych. Omija parki i drzewostany liściaste. 


Część populacji sosnówki migruje. Ptaki z północy Europy przylatują do nas , w czasie gdy nasze z kolei odlatują na południe.

Opracował:   Sylwester Kocot