ściśle chronionyściśle chronionyosiadły

Systematyka
Rząd: sowy (Strigiformes)
Rodzina: puszczykowate (Strigidae)
Gatunek: sóweczka (Glaucidium passerinum)

Charakterystyka
Wielkości grubodzioba. Ma niewielką lekko spłaszczoną ciemnobrązową głowę i wierzch ciała, ciemno prążkowane boki i pierś oraz jasny spód z ciemnymi kreskami. Ogon i lotki poprzecznie prążkowane. Bardzo mała szlara. Nad oczami z żółtą tęczówką  wyraźne białe brwi co nadaje jej "ludzkiego" wyrazu twarzy. Osobniki młode mają jednolicie ciemne boki i nie mają białych plamek na głowie i grzbiecie. Lata szybko. Po szybkich uderzeniach skrzydłami następuje lot „rakietowy”, ze skrzydłami przylegającymi do ciała przypominając nieco szpaka w ocie. Zaniepokojona charakterystycznie kiwa ogonem. Niezwykle waleczne w obronie swego terytorium przed innymi osobnikami gatunku.

Wielkość
długość ciała: 15-19 cm,
rozpiętość skrzydeł: 32-39 cm,
waga: 50-90 g
Ciekawostka - Sóweczka  to najmniejsza  sowa jaka występuje w Europie

Pokarm
Żywi się głównie gryzoniami i niewielkimi ptakami chwytanymi w koronach drzew i na ziemi. Jest aktywna za dnia i o zmierzchu. Ma zwyczaj gromadzenia w dziuplach lub skrzynkach lęgowych zapasów.

Głos ♫ 
(Nagranie audio: Tomasz Ogrodowczyk )


Charakterystyczny głos terytorialny to rytmicznie powtarzany gwizd pju słyszany z bliska jak pjuk, podobny do głosu gila. W podnieceniu wtrąca szybko wibrujące pju u u u. Samica odzywa się cienkim siii, kojarzącym się z głosem jarząbka. Podobnym głosem pisklęta żebrzą o pokarm. Nieraz to brzmi jak  si sip. Jesienią słychać też szybkie, nieco rwane serie wznoszących się ku końcowi gwizdów tjet tjut tjut tjit tjit. Najintensywniej odzywa się o zmierzchu i świcie.

Rozród i gniazdowanie
Monogamiczna. Przystępuje do lęgów, gdy ma rok. Gniazduje w dziuplach wykutych przez dzięcioła czarnego i wyprowadza jeden lęg w sezonie. Zwykle koło zasiedlonej dziupli leżą porozrzucane pióra drobnych ptaków. Samica składa 3 do 7 białych jajek i sama je wysiaduje. Pisklęta są gniazdownikami, które pozostają pod stałą opieką samicy, podczas gdy samiec dostarcza rodzinie pożywienie. Młode staja się lotne po 4 do 5 tygodni i usamodzielniają się po upływie kolejnego miesiąca. Młode samce ustanawiają własne rewiry jesienią, tego samego roku, w którym przyszły na świat.

Biotop
Zasiedla wyłącznie stare bory świerkowe oraz inne typy starych lasów z przewagą drzew iglastych z wilgotniejszymi partiami. Występuje pojedynczo lub w parach i przez cały rok pozostaje w obrębie swojego terytorium. Aktywna głownie o zmierzchu i o świcie, choć można obserwować ją także w dzień. 



Opracowała:   Wanda Kula